TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Érinteni és megérintődni

Kineziológia magazin 31. száma (2015/01)

Mennyire közismert vajon, hogy hazánkban tabu-területnek számít az érintés szempontjából a fej és a kéz? A hátat, a vállat érinthetjük, de az előző kettő megérintése bizony behatolásnak számít intimszféránk területére, s visszakozunk, visszarettenünk hatására. Nem illik megérinteni, érzékeny területnek számít, tradíció ez felénk, kultúrtörténetünk része. Az érzékenység szintjét és mértékét kinek-kinek személyes élettörténete adja meg.

Különösen furcsa, hogy éppen ezekre a területekre kapjuk a legfájdalmasabb, legbántóbb érintéseket. A gyereket a fején éri az ütés, sokszor „kokit” kap az iskolában, kezére ütnek, ha rossz helyre nyúl, ha eltör valamit, ne mutogass, mondják, s ráütnek a kezére.

Ugye előttünk van egy kép a felnőtt előtt álló gyerekről, aki húzza el a fejét, mert tudja, hogy jön az ütés. Éppen ez a két nemes területünk az, mely leginkább védelemre szorulna. Fejünk a gondolkodás, az elme székhelye, a tudatosság feltételezett lakhelye. Elménk adja meg szellemi kapacitásunk, lehetőségeink határait, az életben való boldogulás egyik alapfeltétele. S a kezünk, mellyel elérhetünk tárgyakat, mellyel megérinthetünk másokat, a simogatás eszköze.

S mit is tanít nekünk a bántalom, mely ezeket éri? Büntetnek gondolataimért, büntetnek azért, aki vagyok, talán nem is kellene már önállóságra törekednem, nem kellene dédelgetnem álmokat-vágyakat, húzzam össze szellememet, hátha kevésbé fog fájni. Merem-e kiterjeszteni elmémet, merészelek-e szárnyalni, ha megütik a fejemet? S a kezemet merem-e kinyújtani valamiért, valakiért? Merek-e érinteni, simítani, simogatni? Azt tanítják, hogy „húzd meg magad”, és azt, hogy az ütés az érintés megszokott formája...

A bántalmazott gyerekből bántalmazó felnőtt lesz. Ahogyan őt korlátozták, ahogyan őt büntették, ő is úgy fog cselekedni. Ez már gyermekkorban látszik. Akit vernek, az verni fog. Ha mást nem, a babáját, a kutyáját, vagy a széket rúgja fel. S ahogy nő, úgy változik a bántás „tárgya”, a kortársak, a gyengébbek, a gyerekei, vagy akár szülei lesznek az erőszak áldozataivá. Pedig milyen nehéz megérteni, hogy az, aki szenvedett, miért feledi ezt, és lesz ő is bántalmazó? Világában ezek kézenfekvő minták, ezek ragadnak meg, van az, aki bánt, s van az, akit bántanak. Akit bántanak, az a gyengébb. Két szerep van, melyik is akar lenni? És ott lehet mögötte még a bosszú, majd, ha én nagy leszek, majd én...

S ha nem volt ott egy simogató kéz, egy ölelő kar, mely csitította a fájdalmat, nem lesz más minta. Persze azért van remény. Ha a szomszéd néni kedvesen megsimította a fejét, ha egy tanár, akire felnézett, biztatóan megveregette a vállát, ha megszorította kezét kedvesen egy lány/avagy egy fiú – csattanó ütések sokasága törlődhet ezek hatására.

A determinizmus furcsa dolog. Hajlamosak vagyunk benne hinni, pedig a választás szabadsága ott van mindenkiben. Van remény, csak észre kell venni. Rápillantani, és meglátni mindazt, ami egy másik világhoz tartozik, ami egy másik utat mutat.

S ha bármennyire nehéz is kibújnod páncélodból, érinteni, s hagyni, hogy érintsenek, tedd meg. Hihetetlen élményben lesz részed. Kitárul a világ, s kinyílik a szíved. Érints, simogass, ölelj. Terjeszd ki magad köré érintéseid szivárványát, akinél teheted, simogasd meg a fejét – aki távolabb áll, annak érintsd meg biztatóan a vállát. Simítsd meg édesanyád kezét, öleld át édesapádat... nem tudhatod, meddig teheted még meg ezt... Öleld át gyermeked, hiszen azt sem tudható, meddig adhatod meg neki az érintés és megérintettség ajándékát - tőled, neki.

dr. Varju Márta


Impresszum: Üzemelteti az „ALTERNA” Oktatási, Ismeretterjesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság; Cégjegyzékszám: 01-09-464336; Adószám: 12084247-2-43; Statisztikai számjel: 12084247-8559-113-01;  Statisztikai ágazati kód: 8624; Az Alterna Kft. bankszámlaszáma: K&H Bank 10401093-50526774-75751007; Cím: 1123 Budapest, Alkotás u. 37. mfszt. 3.; Telefon: 1/202-7400, 30/940-3066; E-mail: info(kukac)alterna.hu; info(kukac)europa-akademia.hu; Igazgató és felelős szerkesztő: dr. Varju Márta; NMHH nyilv. szám: 20592-2/2011.